15 september 2010

Snopptillägg?

Kvinnor tjänar i genomsnitt 83% av mäns löner. Jobbskatteavdraget har ökat inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Regeringens samlade skattepolitik har gynnat gruppen män som fått mer än kvinnor. Med högeralliansens politik har gapet mellan kvinnors och mäns inkomster ökat med mer än 1000 kronor i månden.

De ökade inkomstskillnaderna beror inte på förändringar i löneutvecklingen. Det är regeringens försämringar av arbetslöshets-, sjuk-, och föräldraförsäkringen som är förklaringen till ökade inkomstklyftorna mellan könen. Gruppen kvinnor har drabbats hårdare av lägre ersättningsnivåer och strängare villkor för ersättning, eftersom de oftare än gruppen män är visstidsanställda, deltidsanställda, föräldralediga, långtidssjukskrivna och ensamstående med försörjningsansvar för barn.

Människor ska inte begränsas av sitt kön, varken på arbetsmarknaden eller i livet i övrigt. Vi Socialdemokrater vill ha lika lön för lika arbete, rätt till heltid och fler välfärdsjobb. Om vi vinner valet kommer vi att satsa 12 miljarder på välfärden, och vi kommer att arbeta aktivt för att eliminera löneskillnader som grundar sig på kön.

På lördag kommer S-kvinnoklubben Avantgarde att sälja kaffe på Möllevångstorget i Malmö. Då lönerna i Sverige är så ojämställda så kommer vi att prisdiskriminera till fördel för kvinnor. Tycker du det är orättvist att män ska betala mer? Vi tycker det är orättvist att kvinnor tjänar mindre!

Inga kommentarer: