17 september 2010

Regionvalet är viktigt

Regionvalet beskrevs i Sydsvenskan för någon dag sen som det glömda valet. Så borde det inte vara eftersom regionen styr över viktiga frågor som sjukvård och kollektivtrafiken. Därför behövs det ett socialdemokratiskt styre för att sätta stopp för den nedskärningspolitik som borgarna ägnar sig åt. Socialdemokraterna i Region Skåne har tagit fram ett program med åtgärder för de 100 första dagarna om vi vinner valet:


En miljard till hälso- och sjukvården. Vi sätter stopp för nedskärningarna i den skånska vården genom att tillföra en extra miljard. Förstärkningar av cancersjukvård, kvinnosjukvården, psykiatrin och missbruksvården är särskilt prioriterade.

Investera i en förbättrad och utbyggd kollektivtrafik. Skånetrafiken kommer att tillföras upp emot 300 miljoner kronor för att klara detta.

Skattehöjning på 30-40 öre. Det är så mycket som behövs för att vända trenden och skapa en positiv utveckling. Med en borgerlig regering kan regionskatten behöva höjas med upp till 60 öre.

Avgiftsfri barnsjukvård. Avgiftsfri sjukvård ska återinföras för barn och unga till och med 19 års ålder.

Avgiftsfri mammografi och cellprovstagning. Avgiftsfria tester kommer att leda till att fler kvinnor testar sig och vi kan därmed tidigt finna och behandla fler fall av bröst- och livmoderhalscancer. Detta innebär att vi måste förstärka cancervården.

Akutvårdsgaranti. Ingen ska behöva vänta mer än fyra timmar på en akutmottagning.

Prehospitala akutteam återinförs.

Tydlig styrning av Primärvården Skåne. Region Skåne ska inte avhända sig ansvaret för en tillgänglig primärvård i hela Skåne. Det behövs vårdcentraler på Lindängen, i Södra Sandby, Hästveda och på Skånes mindre orter.

Oförändrade biljettpriser inom kollektivtrafiken. Skånetrafikens priser har höjts med 20 procent av regionens borgerliga ledning under de sista fyra åren.

Inleda en jobbturné. Företrädare för Region Skånes högsta politiska ledning ska ut på en skånsk turné för att träffa kommunala företrädare. Detta för att samordna kommunernas och regionens insatser mot arbetslösheten och för nya jobb. Det kan exempelvis handla om satsningar på turism och miljöföretagande samt att hitta lösningar för att erbjuda fler praktikplatser.

100 miljoner kronor till jämställda löner. Årligen kommer det att avsättas en pott för att uppnå rättvisare löner mellan mans- och kvinnodominerade yrken i Region Skåne.

Trygga anställningar. Det utbredda bruket av visstidsanställda ska minskas till förmån för tryggare anställningsformer. Dessutom ska målet om heltid en rättighet, deltid en möjlighet bli en realitet.

Avbryta upphandlingar. Vi vill avbryta de överklagade upphandlingarna av städning vid Skånes universitetssjukhus och Trelleborgs lasarett samt ryggortopedi vid Ängelholms sjukhus.

Inga kommentarer: