25 juni 2010

Avveckla kränkraften och bygg inte ut!

Förra veckan (den 18 juni) röstade riksdagen ja till att bygga ut kärnkraften. Förslaget röstades igenom med röstsiffrorna 174 mot 172 och 3 frånvarande. De rödgröna riksdagsledamöterna röstade mot en utbyggnad. Att Sverige nu ska bygga ut kärnkraften var ett kontroversiellt beslut eftersom Sverige folkomröstade om kärnkraften 1980 och riksdagen efter det beslutade att kärnkraften skulle avvecklas till 2010. Nu gör Sverige alltså en helomvändning och går i helt motsatt riktning.

Avvecklingen har inte varit så framgångsrik som man önskat, men faktum är att vi idag använder en mycket större andel förnybara energikällor än för 25 år sen. Problemet är att vi också gör åt med mycket mer energi. De som är för kärnkraft hävdar ofta att det är den renaste formen att utvinna energi, men vi vet fortfarande inte vilken effekt förvaringen av restavfallet har på vår miljö. Avfallet förblir dödligt under hundratusentals år och innebär stora risker och problem. Men för mig är fortfarande det starkaste argumentet; risken för olyckor.

De två största kärnkraftsolyckorna i historien är härdsmältorna i Tjernobyl i Ukraina och Harrisburg i USA. Vad energibolagen inte pratar så högt om är att det sker kärnkraftsolyckor hela tiden, även i Sverige. En av de allvarligaste incidenterna i Sverige inträffade i juli 2006 när ett konstruktionsfel i kärnkraftverket i Forsmark orsakade en kortslutning som i värsta fall hade kunnat leda till en härdsmälta. Media har flera gånger visat på hur energibolagen mörkat olyckor eftersom det handlar om pengar.

Allt från brytningen av det radioaktiva och giftiga uranet, till de stora riskerna med förvaringen av kärnavfallet till detta med riskerna för olyckor är huvudanledningen till att jag är mot kärnkraft och vill att den avvecklas. Vi kan inte spela med kommande generationers liv. Beslutet om att bygga ut kärnkraften i Sverige måste rivas upp!

Frida Trollmyr

21 juni 2010

Varför inga kvinnliga tolkar i domstolen?

Jag sitter som nämndeman i migrationsdomstolen lite då och då. Där har jag lyssnat på kvinnor som berättat om sexuella övergrep, förföljelse, hot, våld och förnedring. Alltid jätte jobbiga berättelser fulla av smärta, sorg, skam och skuld. Inte en enda gång har dessa berättelser översatts av en kvinnlig tolk. Varför är det så? Det måste vara jobbigt nog som det är att berätta om sexuella övergrepp inför främmande människor men att behöva berätta genom en manlig tolk gör det etter värre. Ofta har jag känt efter en förhandling att stora bitar av berättelsen aldrig kommit fram. Jag är övertygad om att med en kvinnlig tolk skulle det bli lite, lite enklare.
/Jorun

17 juni 2010

Jobben viktigaste valfrågan

Ungdomsarbetslöshet i Sverige är bland den högsta i Europa. Mätningen i april 2010 visade att 30, 1 av svenska ungdomar saknar ett arbete. Allt fler ungdomar tvingas leva på socialbidrag. Reinfeldt regering har dragit in 1, 2 miljarder kronor till komvux under mandatperioden, trots att ungdomsarbetslösheten ökat dramatiskt de senaste åren. Det är inte acceptabelt. Ungdomar saknar tillgång till billiga hyresrätter. Prognosen visar att antalet 19- 24 åringar kommer att vara ungefär 120 00 fler i Sverige år 2012 jämfört med år 2006 . Men nybyggandet av hyresrätter har mer än halverats under mandatperioden jämfört med förra mandatperioden. Till det kan man tillägga att byggandet av studentbostäder har i stort sett upphört de två senaste åren. Unga människor har fått sämre ekonomi, svårare att hitta bostad, utbildningsvägarna har stängts och Reinfeldt regering bedriver en arbetsmarknadspolitik som leder till passivitet. Om man räknar som moderaterna själva gjorde i valrörelsen så är det nu 70 000 fler i utanförskap än vid valet 2006.

För oss socialdemokrater är jobben viktigaste fråga. Fler jobb ger stark ekonomi och möjlighet att utveckla skolan och vården. Alla människor, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att växa och ta sin del av ansvaret. Vi går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter. Ungdomar är Sveriges framtid .

Amela A. Hodzic

15 juni 2010

Mödrardödligheten måste tas på allvar!

Idag dör en kvinna i minuten i samband med graviditet eller förlossning. Detta konstaterades på världens hitills största konferens om mödrahälsa, som hölls i Washington förra veckan. Där varnade FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon för att FN är påväg att misslyckas med att uppnå millenniemålet om minskad mödradödlighet med tre fjärdedelar till år 2015.

Problemets omfattning kräver fler kraftfulla och samordnade insatser. Som ett led i detta har FNs generalförsamling beslutat att skapa en ny enhet för genusfrågor och kvinnors ställning. Nu krävs det att stater som Sverige agerar för att detta blir verklighet och att dessa frågor prioriteras i FNs arbete. Risken är att denna enhet inte får den status och de resurser den behöver för att lyckas genomföra sitt uppdrag.

Att minska mödrardödligheten och stärka kvinnors ställning globalt är en högprioriterad fråga som handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Därför kräver vi unga S-kvinnor att FN omedelbart tillför resurser för att uppnå milleniemålet och minska mödrardödligheten.

Frida Trollmyr

07 juni 2010

Slapp syn på våldtäkter i Sverige?

Tas allt våld mot kvinnor verkligen på allvar? För några veckor sedan befann jag mig i riksdagshuset och lyssnade på ett mycket intressant seminarium om våldtäkter i Sverige. Främst handlade det om ett ifrågasättande av vad som egentligen händer med anmälningarna då bara 3 av 10 fall klaras upp. En av talarna på seminariet företrädde Amnesty och pekade på vikten av att inrätta en granskningskommission just i detta syfte.

En annan talare företrädde RFSU och betonade skolans roll att i ett tidigt skede påbörja arbete med kroppslig integritet, normer och värderingar. Ytterligare en från socialtjänsten ansåg att alla kommuner borde satsa på handlingsplaner mot våldtäkt och erbjuda insatser för män som använder våld mot kvinnor.

I 3 av 10 fall händer något med anmälningarna. Det innebär att 7 av 10 brottsutsatta får leva i otrygg visshet om att de som våldfört sig på dem går fria. Våldtäktsbrott är kanske inte alltid lätta att utreda men å andra sidan, ett nej är väl alltid ett nej? Det är otroligt viktigt att frågan om konsekvenser av våldtäkter, brott mot mänskliga rättigheter, lyfts upp om vi inte har kommit längre än så här år 2010.

/Sussi Nilsson

02 juni 2010

Regeringens politik urholkar jämställdheten

De borliga partierna har identifierat unga kvinnor som en stark väljargrupp och försöker följaktligen visa upp en jämställdhetspolitik inför valet. I en politik som leder till att klassklyftorna ökar, som systematiskt monterar ner välfärdsamhället och där pengar och resurser koncentreras hos ett fåtal kan aldrig leda till en hållbar jämställdhetspolitik. Kvinnor har fortfarande lägre löner än män, kvinnor jobbar i välfärden i större utsträckning än män och män sitter på större kapital och fler makt positioner i samhället.

Den 24 Maj presenterade den rödgröna alliansen rapporten ”Alliansen sviker kvinnorna” som lyfter fram hur de reformer som genomförts under den borgerliga regeringen ökar klyftorna mellan kvinnor och män. Rapporten lyfter fram följande punkter:

• Jobbskatteavdraget har ökat inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Regeringens samlade skattepolitik har gynnat gruppen män som fått mer än kvinnorna.
• Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster drabbar i betydligt högre grad kvinnor än män, som anhöriga, anställda och vårdtagare. Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 4 mars var det 27 000 färre kvinnor anställda i den kommunala sektorn 2009 jämfört med 2008.
• Nedmonteringen av de gemensamma trygghetssystemen som a-kassa och socialförsäkring drabbar i högre grad kvinnor än män.
• Vårdnadsbidraget ökar skillnaderna i ansvar och kontakt med barnen mellan män och kvinnor. I Stockholms togs mer än 90 procent av vårdnadsbidraget ut av kvinnor.
• Jämställdhetsbonusen har blivit ett fiasko. Försäkringskassan har visat att den inte har någon effekt på fördelningen av föräldradagarna mellan kvinnor och män.
• Avdraget för hushållsnära tjänster har inte på något sätt motverkat problemen med den ojämlika fördelningen av hemarbetet mellan kvinnor och män, utan cementerar snarare den rådande ordningen.
• Arbetsgivare med färre än 25 anställda slipper göra jämställdhetsplaner. Större företag behöver bara göra det var tredje år sedan regeringens förslag om ny diskrimineringslag trädde i kraft.
Läs mer om rapporten och ladda ner den här.

Jenny Norlin