07 juni 2010

Slapp syn på våldtäkter i Sverige?

Tas allt våld mot kvinnor verkligen på allvar? För några veckor sedan befann jag mig i riksdagshuset och lyssnade på ett mycket intressant seminarium om våldtäkter i Sverige. Främst handlade det om ett ifrågasättande av vad som egentligen händer med anmälningarna då bara 3 av 10 fall klaras upp. En av talarna på seminariet företrädde Amnesty och pekade på vikten av att inrätta en granskningskommission just i detta syfte.

En annan talare företrädde RFSU och betonade skolans roll att i ett tidigt skede påbörja arbete med kroppslig integritet, normer och värderingar. Ytterligare en från socialtjänsten ansåg att alla kommuner borde satsa på handlingsplaner mot våldtäkt och erbjuda insatser för män som använder våld mot kvinnor.

I 3 av 10 fall händer något med anmälningarna. Det innebär att 7 av 10 brottsutsatta får leva i otrygg visshet om att de som våldfört sig på dem går fria. Våldtäktsbrott är kanske inte alltid lätta att utreda men å andra sidan, ett nej är väl alltid ett nej? Det är otroligt viktigt att frågan om konsekvenser av våldtäkter, brott mot mänskliga rättigheter, lyfts upp om vi inte har kommit längre än så här år 2010.

/Sussi Nilsson

4 kommentarer:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Det här är en viktig fråga. Principiellt är den egentligen enkel för alla socialister. Jämlikhet är idealet för alla mänskliga relationer. Men motsatsen försvaras ofta.
Både Svenskt Näringsliv och det stridbara Elektrikerfacket säger sig värna kollektivavtalen. På ett liknande sätt är det med begreppet "våldtäkt"- en överväldigande majoritet motsätter sig det. Men det definieras så olika.
I City' Malmö/lund-upplaga har det skrivits om "tjatsex", alltså sexuell aktivitet som genomförs mot någons vilja efter någon annans tjat. Här finns allså egentligen en vilja att säga nej, vilket borde innebära att det klassas som våldtäkt.
I Katrine Kielos bok "Våldtäkt och romantik" uppmuntrar hon till våld i sexuella sammanhang.
.
I grund och botten handlar det om maktrelationer mellan män och kvinnor. Så oerhört många våldtäkter begås: tjatsex, överfallsvåldtäkter, oönskat fyllesex mm. Men många män vll inte kännas vid det här.
I filmen "Syriana" utreder en jurist en omfattande korruptionshärva kring en oljeaffär. Till slut kommer han fram till att så många är inblandade att det i praktiken har blivit ett omöjligt fall. Så de väljer att låta en uppkäftig investment-yuppie ta skiten och blunder för det andra.
"Charging Dalton provides us that illussion" säger juristen om att en illussion om att rättvisa skipats skapas om de klämmer åt yuppien Dalton. På samma sätt är dt män våldtäkter och sexuell makt.
Det är alla män, inte bara de som hoppar ur buskarna och nästan slår ihjäl den de våldtar, som ska sättas under luppen. Obehagligt? Ja, men nödvändigt.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

För övrigt är ju RFSU ett dåligt skämt när det gäller att vara mot våldtäkter. De tycker ju att det är helt OK att bli sexuellt upphetsad till filmade övergrepp, kallat porr. Rätta mig gärna om jag har fel.

Anonym sa...

Instämmer helt och hållet till artikeln! Kvinnor motarbetas ofta av andra så de inte kan/vågar lämna en anmälan eller om hon gör det händer det att poliser t.o.m ändrar rubrisering på brottet så det inte är någon idé att gå vidare...jag har bevis, men har inte orkat strida för min sak.
Dessutom kan kontaktpersonen på brottsofferjouren vara en gammal polis, så man har inget stöd eller förtroende för en sådan hjälp, då man är verkligen helt ensam med sin situation.
Så jag önskar verkligen att denna fråga tas upp av de yngre kvinnorna!
Ett nej är ALLTID ett nej oavsett om den är verbal eller fysisk!

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Till Anonym:
Jag tolkar det som att du blivit utsatt för övergrepp. Några som kanske kan hjälpa dig är kvinnojours-kvinnorna. Gå in på www.roks.se och sök en jour.
Jag tycker inte att det räcker med att säga att ett nej är ett nej. Allt annat än ett ja ska räknas som nej. Jämför med det betydligt mildare brottet att ta någons cykel utan att fråga om lov.
Inte behöver du säga nej till det för att det ska betraktas som ett brott. Självklart ska samma princip gälla för sexualbrott. Samtycke ska krävas, inte uppvisat avståndstagande.
Läs dessa:
Westerstrand, Kalliokoski, Lundgren, Heimer, "Slagen dam" - en omfångsundersökning om våld mot kvinnor i Sverige
Wennstam, "Flickan och skulden" - om samhällets syn på våldtäkt
Wennstam, "En riktig våldtäktsman" - om samhällets syn på våldtäkt
Jeffner, "Liksom våldtäkt, typ..." - om tonåringars syn på våldtäkt
Grände, "Jag kallade det aldrig våldtäkt"