17 augusti 2010

Rösta bort barnfattigdomen

Den borgerliga regeringens politik har ökat klyftorna i Svarige, de rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare. I familjer med ensamstående föräldrar ökar andelen fattiga barn från 14,9 procent 2006, till 21,5 procent 2007, till 26 procent 2008 och 26,9 procent 2009. Det visar beräkningar från riksdagens utredningstjänst (Rut). Vart fjärde barn lever i dag med en ensamstående förälder, och 70 procent av de ensamstående föräldrarna är kvinnor. De är i högre utsträckning än andra drabbade av hög arbetslöshet, låg sysselsättningsgrad och ohälsa. Ur ett barnperspektiv är det mycket allvarligt att gruppen ökar eftersom det innebär risk för både ett socialt och ett ekonomiskt utanförskap gentemot andra barn. Detta är en ohållbar situation!

Vi vill driva en politik för att minska klyftorna i samhället och föreslår en rad åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för alla medborgare, men speciellt för dem som behöver de mest. Därför vill vi sänka maxtaxan i förskolan, satsa på kvaliteten på fritids och anställa fler fritidspedagoger och annan nödvändig personal. Vi ser också ett behov av att förbättra bostadsbidraget så att det ger rättvisare villkor mellan att vara ensamföräldrar och sammanboende föräldrar. Vidare behövs stora satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin.

Den borgerliga regeringen har en helt annan agenda. De genomför skattesänkningar på bekostnad av välfärden i tron om att detta ska leda till sysselsättning. Detta är en felbedömning! Med facit i handen kan vi konstatera att den borgerliga aggressiva arbetsmarknadspolitiken slår direkt mot ensamstående föräldrar och därmed även barnen. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera.Det handlar i grunden om att bygga starka och hållbara trygghetsförsäkringar så att den av oss som en dag blir utan jobb eller drabbas av sjukdom får snabbt och bra stöd att komma tillbaka. För i slutändan handlar politik om människors bästa.

Sverige behöver en ny regering! Rösta rödgrönt den 19 september!

1 kommentar:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Det är bra med statistik på vad som händer med fattigdomen. Satsningar på människor som har det svårt är givetvis något jag stödjer.
Men inte genomför regeringen skattesänkningar i tron om att det ska höja sysselsättningen. De gör detta för att sparka på vanligt folk. De är borgerliga, inte dumma i huvet.
Fram för fler satsningar på de som har det värst. Generell välfärd för alla - inte förnedrande välgörenhet!