24 augusti 2010

Sluta hyckla Reinfeldt

Högeralliansen fortsätter att kalla sig arbetarpartiet och hävda att de jobbar för oss arbetare. Men vad har deras politik egentligen inneburit för löntagarna i Sverige?

Två åtgärder som de genomförde direkt den första januari 2007 var att avskaffa löntagarnas rätt till skatteavdrag för fackavgift och a-kassa, samt att införa en extra finansieringsavgift för medlemskap i a-kassan. Detta gjorde att medlemsavgiften till facken och a-kassan chockhöjdes och de flesta fick en nettohöjning från ca. 60 till 325 kronor. En typisk lågavlönad deltidsarbetande kvinna inom detaljhandeln, med en inkomst mellan 15000 - 16000 kr/månad så innebar alliansens politik en framtvingad höjning från 248 - 612 kronor. De som tjänade minst och löpte mest risk att bli arbetslösa fick betala mest. Helt tvärtemot socialdemokraternas tidigare politik.

Detta har drabbat fackföreningsröreslen enormt hårt och under mandatperioden har LO ensamma tappat 216700 medelemmar. Främst är det de med låga inkomster, otrygga anställningar och korta deltider som tvingats lämna facket och a-kassan. Många av dessa är kvinnor. Det är också LOs medlemmar som drabbats hårdas av högerregeringens politik och som mest är i behov av ett skydd.

När man tittar på vilka politiska beslut som Reinfeldt och hans regering tagit blir det så öppenbart att allt prat om arbetare bara är retorik för att föra folket bakom ljuset. I praktiken har deras politik två tydliga syften; att försvaga fackföreningsrörelsen och att etablera en låglönemarknad i Sverige. Politiken är densamma som den alltid varit historiskt, det är bara retoriken som har förändrats. Låt dig inte luras!

Sverige behöver en ny regering - rösta på socialdemokraterna den 19 september!

Inga kommentarer: