03 augusti 2010

Satsa på förskolan

Tidigare i somras lovade Mona Sahlin att förbättra förskolan när de rödgröna kommer till makten. Det ska bli mer personal och fortbildning och utökade öppettider för de som arbetar på obekväma arbetstider. Dessutom ska barn till arbetslösa och föräldralediga ha rätt till 30 timmar förskola i veckan. Det är efterlängtade löften som rimmar mycket bättre med en jämställd samhällsutveckling än alliansens vårdnadsbidrag som KD nu vill utöka!

Att ha barn på förskola tycks vara skuldbelagt hos många föräldrar. Som att man skäms över att man inte är hemma och tar hand om barnen själv istället för att arbeta. Men vi lever inte i den typen av samhälle där stora familjer hjälps åt att passa barn samtidigt som alla arbetar ihop på fälten. Mammor och pappor jobbar. Eller söker nya jobb och hoppar in på tillfälliga anställningar lite här och där. Och de flesta barn trivs faktiskt på förskolan, där finns utbildad personal, kompisar, kul aktiviteter och ett socialt sammanhang. Därför måste vi ju också satsa på att utveckla förskolan så att det inte bara handlar om förvaring.

Vill vi dessutom att det ska finnas personal på vårdhem dygnet runt, att det ska finnas läkare och sjuksköterskor på akuten när vi blir sjuka på natten eller att mataffären ska vara bemannad på kvällen så måste de föräldrar som arbetar där kunna förlita sig på samma trygga barnomsorg som vi andra. Det borde vara en självklarhet.

/Jorun

1 kommentar:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Ett hyggligt inlägg i en viktig fråga. Barnomsorgen är så viktig ur flera aspekter. Dessa aspekter kan i sin tur diskuteras i den milda utsträckning att hela böcker kan skrivas om dem.
En mycket viktig aspekt är att kvinnors relativa makt i samhälle och familj ökar ju bättre barnomsorgen är. Vi vet ju vilka det är som åker på "hemmastannandet" i länder utan väl utbyggd barnomsorg.
En annan, samhällelig, aspekt är att med barnomsorg betraktas omsorgen om kottarna som vårt gemensamma.
En tredje mycket viktig aspekt är den pedagogiska. Kan inte hänvisa till några rapporter nu. Men visst tusan har förskolebarn lättare för socialt umgänge och att klara vissa moment i grundskolan ände som inte gått på dagis (eller nattis)?
.
"Daghemmens utbyggnadstakt regleras av konjunkturen,
så tillmäts kvinnan sin plats i den ekonomiska strukturen"
.
Minns jag rätt sjöng Leif Nylén i Blå Tåget så. Han har rätt till viss del. Förskolan har mer gemensamt med Arbetsförmedlingen än grundskolan vad gäller barns och vårdnadshavares rättigheter och skyldigheter.
Ring upp tio kommuner och bli förvånad om den långtidsarbetslösa socialbidragstagande mamman har samma rätt till och lika lätt att snabbt få dagshemsplats som heltidsarbetande mamman och pappan i hemmet där ingen vuxen är arbetslös. Dagis och nattis måste bli barnens rätt, inte en arbetsmarknadsbuffert.