27 februari 2007

Manlig amning?

Förra helgens temakväll på svt kartlade könsfrågor. En dokumentär handlade om manlig amning. Man har funnit ett fåtal män i vissa länder som blivit änklingar och tvingats börja amma sina spädbarn – och upptäckt att det går att genomföra! Även svenska män har testat och lyckats få mjölk att utsöndras. "Bara som ett roligt experiment". Det visade sig att de flesta barnmorskor känner till fenomenet. "Om man har ett barn som suger riktigt bra kan det ta en vecka för mjölken att strömma till". Från en vecka till en månad skulle det ta. Jag frågar mig, hur många känner egentligen till det här? Att män inte bara har bröstvårtor utan även alveoler inuti brösten där mjölk faktiskt kan tillverkas. Jag som biolog blir mycket förvånad över att det aldrig någonsin gjorts undersökningar vad den manliga mjölken innehåller, om den är likvärdig eller bara någon annan mjölkliknande vätska. Vetenskapen har känt till fenomenet men medvetet inte analyserat! Detta kan ju bara bero på stigmat.Vad händer om män blir likvärdiga eller åtminstone en viktig del av att föda upp ett barn? Många positiva saker kan ske. Män knyter bättre an till sitt barn, slipper känna sig betydelselösa den första perioden då mammans amning är det som gäller. Det kanske blir svårare för män att lämna sina barn om de skapar detta intima band? Men vad är det då som gör att vissa av oss får obehagkänslor inför detta? Varför är bara kvinnan god nog till att amma i våra ögon?Visst kan man även se en humoristisk sida. Hur blir det i framtiden om män regelbundet ammar sin avkomma? Kommer evolutionen rent av att ge männen större bröst? Blir kvinnans preferens att välja män med stora bröst framför dem med mindre (sämre faders-kvaliteer)?Och vad händer då med könsrollerna om våra likheter blir fler?Med ett belåtet leende,
/Matilda

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lite skrämmande..hur mycket info sitter vetenskapsvärlden på som kan gynna kvinnors vardag och hälsa???

Avantgarde Skåne sa...

Oj, så spännande! Det är bara att slänga sin gamla biologibok rakt i papperskorgen.
Jag kom dessutom att tänka på den där kvinnliga forskaren som var ute för ett tag sedan och påstod att kvinnor med små bröst är bättre på matte än kvinnor med stora.
Undrar just om hon kommer att våga påstå samma sak om (de ammande) männen? ;-)
Julia

Anonym sa...

Verkligen spännande! Jag har aldrig hört talas om detta förrän jag läser Matildas blogg. Om det är så att män kan producera likvärdig bröstmjölk som kvinnor, så hamnar diskussionen om föräldra försäkringen i ett helt annat ljus. Då skulle det inte längre vara en motsättning att vilja amma länge och dela föräldraförsäkringen. Detta kan betyda en revolution på jämställdhetsområdet... om man forskar vidare på det vill säga.
/Frida

MN sa...

Julia, ja det stämmer att kvinnor med mindre bröst ammar bättre än de med stora, det har jag fått höra av en läkare. Det är verkligen intressant!