28 februari 2007

Gästbloggaren: Veronica Palm om abort

Det händer saker på Avantgarde Skånes blogg!
Under våren ska vi bjuda in ett antal intressanta personer att gästblogga hos oss. På så sätt hoppas vi kunna vässa bloggen lite extra och göra den ännu mer spännande för läsarna.

Först ut är Veronica Palm, 34-årig (s)-riksdagskvinna från Stockholm som har ett stort engagemang för kvinnors och barns rättigheter.
/Avantgarde Skåne gm. Julia




Fri abort räddar liv!

Varje dag dör 500 kvinnor som en följd av illegala aborter. Tänk dig en kvinna som förstår att hon är gravid i en sprucken relation, eller så är hon bara barnet själv, eller kan helt enkelt inte mätta en mun till.


Kvinnan våndats över beskedet, troligen har hon haft dålig sexualupplysning och liten tillgång till preventivmedel. Till slut fattar hon det jobbiga beslutet att genomföra en abort, trots att lagstiftningen där hon bor förbjuder det och att samhället moraliserar över såna som hon. Hon betalat en hutlös summa pengar till en klåpare som med smutsiga redskap genomför ingreppet. Kvinnan dör.

För två veckor sedan besökte jag en förlossningsklinik i Dar es Salaam. Kvinnor i Tanzania föder i snitt mer än fem barn och nästan sex av tusen kvinnor dör i barnsäng. I Tanzania är abort förbjudet, liksom i stora delar av den fattiga världen. Men det betyder inte att aborter inte finns, bara att de är dyra och att det är större risk för kvinnans liv. Enligt studier i Dar se Salaam har var femte 26-årig kvinna gjort abort. På sjukhuset jag besökte fanns också en mottagning för kvinnor med sviter efter osäkra aborter. Där möts man av unga, desperata kvinnor med blödningar, infektioner och söndertrasade underliv.

Ibland behöver man få nya perspektiv för att se hur världen fungerar. Hur skulle du reagera om du varje dag i morgontidningen får läsa att ännu en jumbojet har störtat och samtliga 500 passagerare dog? Det är ingen risk, du kommer inte att få läsa det. Kanske för att de 500 kvinnor som dör varje dag i sviterna efter osäkra aborter ofta är fattiga, för att de dör till följd av något som är förbjudet - eller kanske just för att de är kvinnor?

Veronica Palm

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med!

En kvinna har rätt att bestämma över sin egen krop... En kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp. Ett beslut om abort behöver inte bara handla om att kvinnan är tvungen till det på grund av, brist på sexualkunskap, en sprucken relation eller fattigdom. Ibland handlar det bara om att kvinnan inte är redo eller känner att hon kan leva upp till ansvaret just då. Kvinnan ska inte vara skyldig en förklaring.

Igår tror jag diskuterades på nyheterna frågan om huruvida abort ska beaktas som akutvård. Socialstyrelsen hade kommit med en rapport om att väntetiderna är för långa - upp till tre veckor.

Äntligen diskuteras frågan.

Längre väntetider kan påverka valmöjligheterna för abortmetod. Medicinsk abort kan man ha i början, men ju längre tiden går blir det tvunget till ett kirurgiskt ingrepp. Onödigt val som beror på att vården inte prioriterar abortfall. Ju längre kvinnan får vänta, desto längre får hon våndas med sitt beslut. Helt onödigt.

Roba

Anonym sa...

Klokt inlägg. Lagen i Sv säger ju att det är kvinnans val tom 18:e veckan. Jag är ledamot i det rättsliga råd på socialstyrelsen som godkänner abort mellan veckan 18 och 22. Vid något tillfälle har vi fått in en ansökan från en kvinna som var i 17+5 (eller om det var +6). Hon skulle alltså inte behöva SoS godkännande, men sjukvården kunde inte bereda henne möjlighet förrens några dagar senare. Fullständig katastrof. Vi påpekade det.

MN sa...

Det är inte första gången det är långa väntetider för abort, köerna har varit ännu längre både i lund och malmö. skandalöst. abort ska ses som akutvård.

Anonym sa...

It is an outrage